MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wpływ jajek na zwiększenie cholesterolu we krwi budzi wiele...
fot. peteers/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Smażone jajka

Wpływ jajek na zwiększenie cholesterolu we krwi budzi wiele kontrowersji. Najnowsze badania wykazały, że wpływ jajek na poziom cholesterolu we krwi jest niewielki. Jednak w Polskiej kuchni jajka często spożywane są w towarzystwie smażonego boczku lub kiełbasy, które w znaczący sposób wpływają na podwyższenie cholesterolu we krwi.

U osób chorujących na miażdżycę, cukrzycę lub hiperlipidemię nie zaleca się spożywania więcej niż jednego jajka dziennie. Należy pamiętać, że potrawy mączne, takie jak naleśniki, również często mają w swoim składzie jajko.

Zobacz również

Gospodynie wiejskie rywalizowały w Kościerzynie Wielkim

Gospodynie wiejskie rywalizowały w Kościerzynie Wielkim

Jest kolejny rekord w Chmielnie! Przyrządzili prawie 1500 placków z truskawkami

NOWE
Jest kolejny rekord w Chmielnie! Przyrządzili prawie 1500 placków z truskawkami

Polecamy

Maluchy bez smartfonów – trwa dyskusja o zakazie

Maluchy bez smartfonów – trwa dyskusja o zakazie

Budowa i remonty akademików pewne? Minister nauki ogłasza zmiany

Budowa i remonty akademików pewne? Minister nauki ogłasza zmiany

Odkryj pasma górskie w Polsce. Czy znasz je wszystkie?

Odkryj pasma górskie w Polsce. Czy znasz je wszystkie?