MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czarne porzeczki to znakomite źródło kwercetyny, która...
fot. Zinkevych/Getty Images

Dlaczego warto częściej jeść czarną porzeczkę? Skorzystają: odporność, serce i wzrok. Podajemy domowy przepis na dżem z czarnej porzeczki

Obniżają stężenie cholesterolu we krwi

Czarne porzeczki to znakomite źródło kwercetyny, która hamuje odkładanie się cholesterolu frakcji LDL w tętnicach, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. W badaniach naukowych wykazano, że obniżenie stężenia cholesterolu następuje przy codziennym piciu 250 ml soku z czarnej porzeczki lub spożywaniu ok. 300 g tego owocu.

Zobacz również

KPPD Szczecinek chce zlikwidować jeden ze swoich tartaków

KPPD Szczecinek chce zlikwidować jeden ze swoich tartaków

Kościerzyna wiosną zachwyca. To wyjątkowe, zielone miasto na Kaszubach

Kościerzyna wiosną zachwyca. To wyjątkowe, zielone miasto na Kaszubach

Polecamy

Nie żadna Viagra. Zapomnij o problemach ze wzwodem. Postaw na tę dietę

Nie żadna Viagra. Zapomnij o problemach ze wzwodem. Postaw na tę dietę

Auta używane. Samochody, które często zmieniają właścicieli mogą mieć jakieś wady

Auta używane. Samochody, które często zmieniają właścicieli mogą mieć jakieś wady

Tu woda jest najczystsza. 9 najbardziej zachwycających plaż Europy

Tu woda jest najczystsza. 9 najbardziej zachwycających plaż Europy