Kluski drożdżowe na parze
Składniki:
Pół kilograma pszennej mąki,
1 szklanka mleka,
2 jaja,
3 łyżki margaryny lub masła,
5 dkg drożdży,
1 łyżeczka cukru,
sól
Wykonanie
Do miski wsypujemy pół kilograma przesianej mąki, dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, mleko i jaja, sól. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż ukażą się pęcherzyki powietrza, po czym dodajemy stopione masło i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
Z wrośniętego ciasta formujemy kulki wielkości jak na pączki.
Garnek z wrzącą wodą obwiązujemy gazą, na której układamy kluchy. Przykrywamy miską i gotujemy aż wyrosną, około 20 minut.
Gorące kluchy podajemy do tłustych mięs i sosów, możemy jeść z owocami lub posmarowane masłem.
Smacznego!
Polub nas na fb
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?