Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Na Wielkanoc robię ciasto drożdżowe z rodzynkami. Ten wypiek smakuje jak od babci. Znika w mgnieniu oka

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe ciasto drożdżowe z rodzynkami można upiec na różne sposoby. Świetnie sprawdza się w formie bułeczek lub ciasta z kruszonką. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.
Domowe ciasto drożdżowe z rodzynkami można upiec na różne sposoby. Świetnie sprawdza się w formie bułeczek lub ciasta z kruszonką. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania. Anna Daniluk
Idealne ciasto drożdżowe z rodzynkami to baza do wielu domowych wypieków. Można z niego upiec bułeczki, babkę drożdżową lub przełożyć do prostokątnej blaszki i upiec z jabłkami. Takie ciasto piekę zawsze, gdy mam ochotę na coś słodkiego. Zazwyczaj piekę je z wiśniami z kompotu, ale to rodzynki są klasycznym dodatkiem. Poznaj przepis na babcine ciasto drożdżowe z rodzynkami dla całej rodziny.

W skrócie

Wilgotne ciasto drożdżowe z rodzynkami to dla wielu osób szczyt kulinarnych marzeń. Nasze mamy i babcie z pewnością nie słyszały o tangzhong, czyli rodzaju zasmażki z wody i mąki dodawanej do azjatyckich wypieków. Metoda stała się w szczególności znana wraz ze wzrostem popularności japońskiego mlecznego chleba, który jest lekki jak piórko. Ta zasmażka wydłuża świeżość ciasta drożdżowego i sprawia, że wypieki rozpływają się w ustach. Poza tą drobną innowacją przepis na ciasto drożdżowe z rodzynkami nie wiele różni się od tradycyjnego przysmaku.

W galerii możesz zobaczyć przygotowanie ciasta drożdżowego z rodzynkami

Ciasto drożdżowe z rodzynkami – przepis na domowy wypiek

Liczba porcji: na 18 bułeczek po 60 g
Czas przygotowania: 30 minut przygotowania + 1,5 godziny wyrastania ciasta + 10 minut formowania + 20-25 minut pieczenia
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 100 g wody + 20 g mąki,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 30 g cukru,
  • 8 g suszonych drożdży,
  • 200 g mleka,
  • 80 g masła,
  • 3 g soli,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 szklanka rodzynek,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Do posmarowania:

  • 1 małe jajko,
  • 10 ml mleka.

Jak zrobić ciasto drożdżowe z rodzynkami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotowałam zasmażkę z wody i mąki. W metalowym rondelku podgrzewałam do momentu uzyskania gęstego budyniu i odstawiłam do wystygnięcia.
  2. W drugim garnku podgrzałam mleko z cukrem i masłem. Gdy się połączyły, odstawiłam do wystudzenia.
  3. Do miski robota kuchennego przesiałam mąkę pszenną i dodałam suszone drożdże. Na małych obrotach miksera połączyłam składniki.
  4. W trakcie mieszania dodałam wystudzoną zasmażkę, ekstrakt waniliowy i dolałam wystudzone posłodzone mleko z masłem.
  5. Po minucie mieszania zwiększyłam obroty i dodała rozkłócone jajko z żółtkiem.
  6. Ciasto drożdżowe mieszałam przez około 3 minuty.
  7. Na koniec dodałam szczyptę soli.
  8. Rodzynki w szklance zalałam bardzo ciepłą wodą i odstawiłam na 5 minut.
  9. Następnie odcedziłam dokładnie z wody i oprószyłam mąką ziemniaczaną.
  10. Rodzynki dodałam do ciasta drożdżowego i wymieszałam jeszcze przez minutę.
  11. Następnie ciasto wyjęłam z misy robota na blat kuchenny i uformowałam zwartą kulę.
  12. Ciasto drożdżowe przełożyłam do szklanej miski wysmarowanej olejem i odstawiłam do wyrośnięcia na półtorej godziny.
  13. Z ciasta drożdżowego z rodzynkami formowałam bułeczki o wadze 60 g i układałam je na blaszce blisko siebie. Aby połączyły się w trakcie pieczenia.
  14. Piekarnik rozgrzałam do 175° Celsjusza. W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa, można przykryć ciasto drożdżowe z rodzynkami zwilżoną ściereczką, aby ponownie wyrosły.
  15. Przed włożeniem do piekarnika posmarowałam je rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
  16. Bułeczki z ciasta drożdżowego z rodzynkami piekłam przez około 20-25 minut.
  17. Gotowe ciasto drożdżowe z rodzynkami jest rumiane i błyszczące.

Pyszne ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

Do klasycznego ciasta drożdżowego można zrobić prostą i szybką kruszonkę. Najlepsza kruszonka przygotowana jest z mąki pszennej, cukru, cukru waniliowego i zimnego masła. Zachęcam do zapoznania się z artykułem podpowiadającym, jak zrobić idealną kruszonkę do ciast. Mamy nadzieję, że zachęcimy was do zrobienia szybkiego ciasta drożdżowego wypełnionego rodzynkami.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Na Wielkanoc robię ciasto drożdżowe z rodzynkami. Ten wypiek smakuje jak od babci. Znika w mgnieniu oka - Strona Kuchni

Wróć na zlotow.naszemiasto.pl Nasze Miasto