MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszona kapusta to jedna z najłatwiej otrzymywanych kiszonek...
fot. yelenayemchuk/123RF

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Kiszona kapusta

Kiszona kapusta to jedna z najłatwiej otrzymywanych kiszonek – do jej przygotowania potrzeba jedynie poszatkowanych liści kapusty odmiany białej lub czerwonej oraz soli. Nie potrzeba nawet bakterii starterowych, ponieważ znajdują się one na skórze dłoni. Z tego powodu kiszonkę przygotowuje się czystymi rękami bez użycia rękawiczek. Warstwy rozdrobnionego warzywa ugniata się i przesypuje solą. Jej dodatek jest niezbędny, by wytworzyć korzystne warunki do rozwoju bakterii Lactobacillus, a jednocześnie niesprzyjające m.in. tym gnilnym. Wysoka zawartość soli w kiszonkach, która przekracza 1 procent, to praktycznie ich jedyna wada, pozytywne efekty przynosi jednak spożywanie ich na surowo w niewielkich ilościach, np. 3 łyżek dziennie

Zobacz również

Weekendowe imprezy na Podkarpaciu. Gdzie warto się wybrać?

Weekendowe imprezy na Podkarpaciu. Gdzie warto się wybrać?

Jubileuszowy Piknik Rodzinny w Medyce [ZDJĘCIA]

Jubileuszowy Piknik Rodzinny w Medyce [ZDJĘCIA]

Polecamy

Zaginęła 16-letnia Ola Dostaw. Ostatnio widziano ją w Radomiu

Zaginęła 16-letnia Ola Dostaw. Ostatnio widziano ją w Radomiu

Quiz gwary wielkopolskiej. Oto słowa na literę F. Znasz je wszystkie?

Quiz gwary wielkopolskiej. Oto słowa na literę F. Znasz je wszystkie?

Maluchy bez smartfonów – trwa dyskusja o zakazie

Maluchy bez smartfonów – trwa dyskusja o zakazie