Zajęcia prowadzone przez fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi obejmowały zagadnienia z chowu gęsi systemem przyzagrodowym. "Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa".
Wykłady - Przyzagrodowy chów gęsi i warsztaty z przetwórstwa gęsiny
Omówiono między innymi rasy gęsi, warunki odchowu piskląt, żywienie gęsi oraz przydatność kulinarną, wartość odżywczą mięsa i tłuszczu. Pozyskiwanie puchu i pierza. Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym. Prawa i obowiązki związane z rolniczym handlem detalicznym. Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej. Wykłady wygłosili: Beata Chełminiak, Halina Bielińska, Andrzej Klonecki.
Warsztaty z przetwórstwa gęsiny
Podczas szkolenia odbyły się również warsztaty kulinarne z przetwórstwa gęsiny prowadzone przez Renatę Sobczak i Annę Marek. Zaprezentowano rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów, farsze do gęsiny – gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy i z mięsa mieszanego. Pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem.
Spotkanie było również okazją do podsumowania konkursu fotograficznego "Polska Gęś Biała"oraz degustacji przygotowanych potraw.
Polub nas na fb
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?