W skrócie:
Delikatne drożdżówki z porzeczkami to idealny sposób na wykorzystanie owoców, które być może rosną w twoim ogródku. Ich kwaśno-słodki smak doskonale komponuje się z delikatnym, puszystym ciastem drożdżowym. Możesz posypać wierzch, słodką, chrupiąca kruszonką, która będzie rozpływać się w ustach. Te pyszne bułeczki będą doskonałym dodatkiem do letnich spotkań przy kawie lub herbacie. Spróbuj tego przepisu, a możliwe, że staną się twoim ulubionym.
Drożdżówki z porzeczkami – prosty przepis na bułki
Liczba porcji: na 10-12 bułeczek.
Czas przygotowania: 2,5 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
1 porcja pasty tanzhong: 100 ml wody + 20 g mąki pszennej,
500 g mąki pszennej typu 450,
1 całe jajko,
2 żółtka,
50 g cukru,
7 g suchych drożdży,
210 ml mleka,
60 g masła,
3 g soli.
Nadzienie:
1 kg czerwonych porzeczek (same owoce),
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
50 g cukru.
Do posmarowania:
1 jajko,
2 łyżki mleka.
Jak zrobić drożdżówki z porzeczkami?
Sposób przygotowania:
Wlej wodę do rondelka i wymieszaj z 20 g mąki pszennej. Podgrzewaj, aż powstanie pasta o konsystencji budyniu.
Przesiej mąkę pszenną i wsyp sól, cukier i suche drożdże do miski robota kuchennego.
Mleko podgrzej razem z masłem do roztopienia i odstaw do wystudzenia.
Jajko należy rozkłócić z żółtkami do uzyskania gładkiej masy.
Włącz robot kuchenny na średnich obrotach i wlej powoli przestudzone mleko z masłem.
Następnie dodaj masę jajeczną i wystudzoną pastę tangzhong.
Wyrabiaj do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
Ciasto drożdżowe przełóż do natłuszczonej miski i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dziel na kęsy o wadze 90 g.
Owoce wymieszaj w misce z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Ciasto rozpłaszcz w filiżance i nadziewaj owocami.
Zamknij przeciwne końce i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmaruj wierzch jajkiem rozmieszanym z mlekiem i piecz przez 12 minut w temperaturze 190° Celsjusza, aż będą rumiane.
Możesz też przed pieczeniem ozdobić je kruszonką lub płatkami migdałowymi i dopiero upiec na złotobrązowo.
Mam nadzieję, że ten prosty przepis na drożdżówki z porzeczkami na stałe zagości w twoim jadłospisie.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz też inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Deser z mrożonymi brzoskwiniami. Ten patent to hit!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Białe małżeństwo adoptowało czarnoskóre dzieci. Zrobili z nich "brygadę" niewolników
- QUIZ. Jak dobrze znasz film "Sami Swoi"? Sprawdź swoją wiedzę o kultowym filmie
- Viki Gabor prywatnie. Tak żyje i mieszka młoda piosenkarka z Krakowa
- 100 euro od zwierzęcia. Pierwszy kraj na świecie wprowadza krowi podatek węglowy