Sprawcy kradzieży mięsa z masarni w Radawnicy - zatrzymani
04 grudnia br. w Radawnicy około 23:40 policjanci z zatrzymali do kontroli osobowego VW Polo, pojazdem jechało dwóch braci 23 i 29 latek, z których młodszy był pracownikiem Przetwórni Mięsa w Radawnicy.
Podczas przeszukania auta, w bagażniku policjanci znaleźli cztery worki jutowe z zawartością 125 kilogramów mięsa wieprzowego – karkówki, żeberek, łopatki, wartości blisko 1800 złotych.
Ponieważ do złotowskich policjantów docierały sygnały o trwających od kilku miesięcy kradzieżach mięsa na terenie Masarni w Radawnicy, obaj mężczyźni zostali zatrzymani i przewiezieni do złotowskiej komendy.
Jak się okazało, zatrzymanie na gorącym uczynku obu mężczyzn było początkiem wytężonej pracy policjantów z Wydziału Kryminalnego. W ciągu kolejnych kilku godzin zatrzymano trzecią osobę związaną z kradzieżą mięsa.
Policjanci ustalili, że 23 letni pracownik Masarni przygotowywał i wynosił mięso, które następnie przekazywał swoim kompanom, zajmującym się „wywózką” mięsa. Worki z mięsem przerzucano przez ogrodzenie lub pakowano do samochodu bezpośrednio na parkingu Masarni.
Sprawa ma charakter rozwojowy. Zatrzymani mężczyźni to mieszkańcy gm. Lipka, Jastrowie i Złotów w wieku 23, 29 i 34 lata. Straty, jakie poniosła firma w wyniku ich przestępczej działalności tylko jednego dnia, kiedy dokonali kradzieży 125 kg mięsa to blisko 1800 złotych. Zebrany w sprawie materiał pozwolił na przedstawienie zarzutów podejrzanym. Za popełnione przestępstwa mężczyznom grozi do 5 lat więzienia.
IW/KPP Złotów
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?