Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sukces KGW "Dziarskie Babki" z Dzierzążenka w konkursie promującym polską tradycję kulinarną

Wanda Bihun
Wanda Bihun
KGW Dzierzążenko wzięło udział w konkursie organizowanym przez sieć Carrefour, promującym polską tradycję kulinarną, w którym brało udział 400 KGW. Spośród tych 400 tylko 10 zgłoszonych kół - w tym KGW Dzierzążenko - otrzymało grant w wysokości 10.000 złotych.

Sukces KGW "Dziarskie Babki" z Dzierzążenka w konkursie promującym polską tradycję kulinarną

Z wielką radością i dumą dzielimy się tą informacją. Nasze koło otrzymało grant w wysokości 10.000 zł w ogólnopolskim konkursie dla KGW organizowanym przez sieć Carrefour. 10 kół z 400 zgłoszonych otrzymało taki grant, w tym nasze! Dzięki temu grantowi będziemy organizować w 2023 roku szkolenia i różne warsztaty. Oj, będzie się działo!

Taki wpis umieściły Dziarskie Babki na facebooku.

Potrawą, która zapewniła KGW Dzierzążenko wygraną była tradycyjna, polska czernina

A oto potrawa dzięki której sięgnęłyśmy po zwycięstwo - czernina. W konkursie liczył się nie tylko przepis i sposób prezentacji dania, ale też całokształt działalności koła, związek potrawy z regionem i plan wydatkowania grantu. Pisania było sporo, ale trud się opłacił.

Napisała Marta Misztal

Przepis na czerninę na słodko z makaronem:

Składniki:

  • 3 litry wody,
  • mięso gęsie lub kacze (np. korpus, szyja, żołądki),
  • włoszczyzna (seler, por, pietruszka, marchew),
  • owoce suszone (śliwki, morele, rodzynki, jabłka, gruszki,
  • szklanka krwi z kaczki,
  • 3 łyżki octu spirytusowego,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru białego,
  • przyprawy (pieprz czarny ziarnisty i mielony, sól kłodawska, ziele angielskie, liść laurowy),
  • makaron krajanka.

Sposób wykonania:

Mięso ugotować do miękkości w osolonej wodzie jak na rosół. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Mnie więcej w połowie gotowania dodać suszone owoce - kilka moreli, śliwek, garść rodzynek i suszonych jabłek. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy cukier, ocet i dolewamy świeżą krew z kaczki. W połowie szklanki wody rozrabiamy mąkę i wlewamy do zupy. Podgrzewamy ciągle mieszając. Na 10 minut przed końcem gotowania można dodać do zupy obrana gruszkę, przekrojoną na pół. Osobno gotujemy makaron wg przepisu, a czerninę podajemy z makaronem lub kluskami kładzionymi.

Produkty, z których przygotowana została potrawa pochodziły z sieci Carrefour, bo taki był warunek uczestnictwa w konkursie.

Sukces KGW "Dziarskie Babki" z Dzierzążenka w konkursie prom...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zlotow.naszemiasto.pl Nasze Miasto