MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Choć kiszona kapusta jest bardzo kojarzona z kuchnią polską,...
fot. timolina/freepik

Tanie fermentowane superfoods. Jedz na piękną skórę, włosy, odchudzanie i zdrowie psychiczne

Kiszona kapusta na trawienie

Choć kiszona kapusta jest bardzo kojarzona z kuchnią polską, to taka potrawa była znana już w VII w p.n.e. w Chinach. Kiszona kapusta zawiera probiotyki, które wspierają zdrowie jelit, a także witaminy A i C.

Badania wykazały, że jedzenie kiszonej kapusty może pomóc złagodzić objawy u osób z zespołem jelita drażliwego (IBS). Inne z kolei sugerują, że probiotyki znajdujące się w sfermentowanej żywności (takiej jak kiszona kapusta) mogą zarówno zapobiegać, jak i leczyć raka piersi.

Regularne spożywanie kiszonej kapusty może obniżyć poziom cholesterolu, tkanki tłuszczowej i cukru we krwi, zapobiegać rozwojowi różnych nowotworów, chorób serca i zwężeniu tętnic, a także poprawiać odporność i zdrowie metaboliczne.

Sprawdź, kto nie powinien jeść kiszonej kapusty

Zobacz również

Szczecinek stolicą futbolu! Gościmy finały wojewódzkie Pucharu Tymbarku [ZDJĘCIA]

Szczecinek stolicą futbolu! Gościmy finały wojewódzkie Pucharu Tymbarku [ZDJĘCIA]

Polki przegrały w półfinale młodzieżowego Euro

Polki przegrały w półfinale młodzieżowego Euro

Polecamy

Trzecia tablica rejestracyjna. To trzeba wiedzieć, by uniknąć problemów

Trzecia tablica rejestracyjna. To trzeba wiedzieć, by uniknąć problemów

5 powodów, dla których warto odwiedzić Bułgarię

5 powodów, dla których warto odwiedzić Bułgarię

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód