Gdzie kupić najlepsze pączki w Złotowie? Najlepsze miejsca na pączki w Tłusty Czwartek będą oblężone
Tłusty Czwartek 2021: Gdzie kupić najlepsze pączki w Złotowie?
Nasze miasto nie jest aż tak wielkie zatem i miejsc gdzie znajdziemy pączki nie będzie aż tak wiele. Znaleźliśmy ….. aż 10 nie licząc sklepów wielkopowierzchniowych, ale to pewnie nie są wszystkie.
Pewne jest natomiast to, że w Tłusty Czwartek wszystkie będą czynne od rana, a przed niektórymi mogą ustawić się kolejki. Czy warto? Zdaniem amatorów pączków zdecydowanie tak.
W tym roku pączkowe święto przypada wcześniej niż zwykle, bo 11 lutego. Ta data jest o tyle istotna, że rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Tradycją tłustego czwartku jest zjedzenie choćby jednego pączka.
Tłusty czwartek to "gorący czas" dla cukierni i piekarni, które wypiekają te słodkości. Najtańsze - bo za około 1 zł, pączki będzie można kupić w marketach i sklepach spożywczych na terenie Złotowa. Piekarnie i cukiernie oferować będą bardziej wyszukane pączki w cenach od 2,20 do 6 zł.
Gdzie kupimy najlepsze pączki w Złotowie?
Zatem, które pączki w mieście są najlepsze? Najpewniej odpowiedzi będzie tyle, ile zapytanych osób. Każdy ma swoje ulubione miejsca i ulubione smaki. A jeśli chodzi o smaki pączków, to i tu wybór mamy potężny. Są klasyczne z różą, marmoladą, albo powidłami śliwkowymi, ale też z czekoladą, wiśnią lub bitą śmietaną.
Gdzie kupimy je kupimy? Zobaczcie w galerii
Dział dla ambitnych.
Podpowiadamy, jak zrobić pączki samodzielnie, wiadomo oczywiście, że takie będą najlepsze na świecie. A gdyby jednak trochę nie wyszły to wmawiamy sobie że „trening czyni mistrza” i że kolejnym razem będą doskonalsze. No dobra dosyć gadania i bierzcie się do roboty.
Przepis na domowe pączki
Składniki:
• 1 kg mąki,
• 1/2 litry mleka podgrzanego,
• 3/4 szklanki cukru,
• 10 dag drożdży,
• 8 żółtek,
• 1 całe jajo,
• 10 dag masła,
• konfitura do nadzienia (według uznania)
Wykonanie:
Z mleka, drożdży, łyżki cukru i 4 łyżek mąki zrobić rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ubić żółtka i jajko z cukrem do białości. Masło lekko rozpuścić. Do rozczynu dodawać po kolei resztę składników. Wyrabiać ciasto około 25 - 30 min. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, wyrabiać pączki. Smażyć na rozgrzanym oleju. Wykładać na papierowe ręczniki i osączyć z tłuszczu. Po ostygnięciu dekorować wg uznania lukrem, polewą. Z tej porcji wychodzi około 50 pączków.
JG
Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?