18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielkie gotowanie w POPP w Złotowie

Karol Potapowicz
Wielkie gotowanie w POPP w Złotowie
Wielkie gotowanie w POPP w Złotowie Karol Potapowicz
Wielkie gotowanie w POPP w Złotowie. W Powiatowym Ognisku Pracy Pozaszkolnej w Złotowie odbyły się Warsztaty Kulinarne dla nauczycieli i instruktorów. Zajęcia przeprowadziły Panie - Elżbieta Gmurczyk i Dorota Banaś.

Wielkie gotowanie w POPP w Złotowie

W związku z przygotowaniem do obchodów 40-lecia POPP w Złotowie,
w Powiatowym Ognisku Pracy Pozaszkolnej w Złotowie odbyły się Warsztaty Kulinarne dla nauczycieli i instruktorów pracujących w POPP.

Zajęcia były przeprowadzone przez Panią Elżbietę Gmurczyk i Panią Dorotę Banaś.
Pani pokazywały i omawiały uczestnikom warsztatów w jaki sposób można przygotować pyszne, kolorowe a jednocześnie zdrowe potrawy pełne wszystkich składników odżywczych.

Uczestnicy warsztatów kulinarnych mieli okazję podzielić się również własnymi doświadczeniami kulinarnymi. Najważniejszym punktem była degustacja i ocena gotowych potraw.

Przepis dla naszych czytelników:
ROLADA ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM

Składniki:

paczka mrożonego szpinaku (450 g)
4 jajka
200 g wędzonego łososia
1 śmietankowy serek do smarowania (200 g)
3 ząbki czosnku
4 łyżki chrzanu
sól

Sposób wykonania:

1. Mrożony szpinak wrzucam na rozgrzaną patelnię teflonową, bez tłuszczu.
2. Rozmrażam go, a gdy woda już prawie odparuje wciskam do niego czosnek, doprawiam solą i smażę jeszcze kilka minut, aż woda całkowicie odparuje.
3. Następnie odstawiam go do wystygnięcia.

Kiedy jest chłodny dodaję żółtka i blenduję na jednolitą masę.
4. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę.
5. Przekładam ją do miski ze szpinakiem i delikatnie mieszam. Masę przelewam do formy o wymiarach  25 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie ją rozprowadzam.
6. Wkładam szpinak do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.
7. Na folii aluminiowej układam folię spożywczą. Wystudzony szpinak układam na foliach w taki sposób aby spód szpinaku był teraz u góry – będę zawijała go do wewnątrz rolady. Ze szpinaku ściągam oczywiście papier do pieczenia.
8. Szpinak smaruję równomiernie serkiem śmietankowym, z jednej strony pozostawiam margines ok. 2 cm. Na serku rozprowadzam warstwę chrzanu (chrzan powinien być raczej ostry w przeciwnym razie rolada będzie mdła).
9. Na wierzch kładę plastry wędzonego łososia.
10. Teraz rolowanie. Najpierw zawijam roladę w folię spożywczą, skręcam jej końcówki,  a następnie zawijam ją w folię aluminiową. Tak zwiniętą roladę wkładam do lodówki na kilka godzin.

Roladę ze szpinaku z łososiem podaję z cząstkami cytryny.
Po każdym jej przekrojeniu wycieram nóż papierowym ręcznikiem
(serek i chrzan trochę się rozmazują i kolejny plaster brzydko wygląda).

Czas przygotowania: 60 minut

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zlotow.naszemiasto.pl Nasze Miasto