Wielkie gotowanie w POPP w Złotowie
W związku z przygotowaniem do obchodów 40-lecia POPP w Złotowie,
w Powiatowym Ognisku Pracy Pozaszkolnej w Złotowie odbyły się Warsztaty Kulinarne dla nauczycieli i instruktorów pracujących w POPP.
Zajęcia były przeprowadzone przez Panią Elżbietę Gmurczyk i Panią Dorotę Banaś.
Pani pokazywały i omawiały uczestnikom warsztatów w jaki sposób można przygotować pyszne, kolorowe a jednocześnie zdrowe potrawy pełne wszystkich składników odżywczych.
Uczestnicy warsztatów kulinarnych mieli okazję podzielić się również własnymi doświadczeniami kulinarnymi. Najważniejszym punktem była degustacja i ocena gotowych potraw.
Przepis dla naszych czytelników:
ROLADA ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM
Składniki:
paczka mrożonego szpinaku (450 g)
4 jajka
200 g wędzonego łososia
1 śmietankowy serek do smarowania (200 g)
3 ząbki czosnku
4 łyżki chrzanu
sól
Sposób wykonania:
1. Mrożony szpinak wrzucam na rozgrzaną patelnię teflonową, bez tłuszczu.
2. Rozmrażam go, a gdy woda już prawie odparuje wciskam do niego czosnek, doprawiam solą i smażę jeszcze kilka minut, aż woda całkowicie odparuje.
3. Następnie odstawiam go do wystygnięcia.
Kiedy jest chłodny dodaję żółtka i blenduję na jednolitą masę.
4. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę.
5. Przekładam ją do miski ze szpinakiem i delikatnie mieszam. Masę przelewam do formy o wymiarach 25 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie ją rozprowadzam.
6. Wkładam szpinak do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.
7. Na folii aluminiowej układam folię spożywczą. Wystudzony szpinak układam na foliach w taki sposób aby spód szpinaku był teraz u góry – będę zawijała go do wewnątrz rolady. Ze szpinaku ściągam oczywiście papier do pieczenia.
8. Szpinak smaruję równomiernie serkiem śmietankowym, z jednej strony pozostawiam margines ok. 2 cm. Na serku rozprowadzam warstwę chrzanu (chrzan powinien być raczej ostry w przeciwnym razie rolada będzie mdła).
9. Na wierzch kładę plastry wędzonego łososia.
10. Teraz rolowanie. Najpierw zawijam roladę w folię spożywczą, skręcam jej końcówki, a następnie zawijam ją w folię aluminiową. Tak zwiniętą roladę wkładam do lodówki na kilka godzin.
Roladę ze szpinaku z łososiem podaję z cząstkami cytryny.
Po każdym jej przekrojeniu wycieram nóż papierowym ręcznikiem
(serek i chrzan trochę się rozmazują i kolejny plaster brzydko wygląda).
Czas przygotowania: 60 minut
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?