MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kutia i makowiec to dania ciężkostrawne, które często...
fot. ulyanakhorunzha/123RF

Wigilijne potrawy dla dziecka – co podać małym biesiadnikom, a czego unikać? Zobacz jak ułożyć świąteczne menu dla najmłodszych

Kutia i makowiec

Kutia i makowiec to dania ciężkostrawne, które często zawierają dodatek popularnych alergenów, czyli orzechów i miodu. Nie powinno się ich podawać dzieciom poniżej 2 r.ż., a po ukończeniu przez malucha dwóch lat, można spróbować podać mu małą porcję. Jeśli dziecko nie miało wcześniej kontaktu z poszczególnymi składnikami potrawy, lepiej nie podawać ich pierwszy raz podczas świąt.

Alternatywą dla makowych specjałów mogą być: pieczone jabłko, kisiel z owoców lub delikatny, domowy biszkopt bez cukru (po 7 m.ż. u dzieci, które mają wprowadzony gluten).

Zobacz również

Pierwszy letni mecz kontrolny już za Odrą Opole. Nieznacznie uległa Legii Warszawa

Pierwszy letni mecz kontrolny już za Odrą Opole. Nieznacznie uległa Legii Warszawa

Bez Mbappe Francja gra „tchórzliwy futbol”

Bez Mbappe Francja gra „tchórzliwy futbol”

Polecamy

Maluchy bez smartfonów – trwa dyskusja o zakazie

Maluchy bez smartfonów – trwa dyskusja o zakazie

Budowa i remonty akademików pewne? Minister nauki ogłasza zmiany

Budowa i remonty akademików pewne? Minister nauki ogłasza zmiany

Apetyczna sałatka na lato. Najważniejszy w niej jest ugotowany bób

Apetyczna sałatka na lato. Najważniejszy w niej jest ugotowany bób