Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ziemniaczane święto w SP nr 3

Karol Potapowicz
Ziemniaczane święto w SP nr 3
Ziemniaczane święto w SP nr 3 Red
Ziemniaczane święto w SP nr 3. Uczniowie złotowskiej „Trójki”, nawiązując do wielkopolskich tradycji kulinarnych, co roku obchodzą Szkolne Święto Pieczonego Ziemniaka. Impreza promująca zdrowy styl życia i regionalną kuchnię

Ziemniaczane święto w SP nr 3

Uczniowie złotowskiej „Trójki”, nawiązując do wielkopolskich tradycji kulinarnych, co roku obchodzą Szkolne Święto Pieczonego Ziemniaka. Impreza promująca zdrowy styl życia i regionalną kuchnię.
Świętowanie rozpoczęło się nietypowym pokazem mody, bowiem projektanci kreacji inspirowali się jesiennymi wykopkami. Modelki i modele, przebrani za pyry, prezentowali oryginalne stylizacje. Szczególny podziw widowni wzbudziło wyjątkowe nakrycie głowy wykonane z worka po kartoflach.

Zapoznani z najnowszymi trendami uczniowie przystąpili do międzyklasowej rywalizacji. Pierwsza konkurencja polegała na obraniu jak największej ilości ziemniaków w czasie 2 minut. Oprócz szybkości liczyła się także dokładność.

Kolejne zadania wymagały od klasowych zespołów sprawności fizycznej i umiejętności współpracy. Zawodnicy, skacząc na skakankach, musieli pokonać tor przeszkód. Dodatkowym utrudnieniem były ziemniaki, które należało przytrzymać brodą. Następnie uczniowie wzięli udział w wyścigu szeregów, podczas którego nie mogli upuścić worka z pyrami. Jak zwykle, szczególnie emocjonująca dla widowni i biegaczy okazała się ziemniaczana sztafeta. Drużyny, dopingowane przez kibiców, pokonywały wyznaczoną trasę, podając pyrę zamiast pałeczki.

Po wszystkich konkurencjach odbył się quiz wiedzy o ziemniakach. W tej dziedzinie królowali czwartoklasiści, którzy zachwycili komisję poprawnymi odpowiedziami na wszystkie pytania.

Jury podsumowało punkty zdobyte przez zespoły i wyłoniło zwycięzców. Najlepiej z wszystkimi zadaniami poradziła sobie reprezentacja klasy VI b, zajmując I miejsce. Drużyna z VI a uplasowała się na II miejscu, a na III zespół z V b.

Po zakończeniu ziemniaczanej rywalizacji wszyscy udali się do stołówki, gdzie odbyła się degustacja wielkopolskich przysmaków. Dania, których głównym składnikiem były kartofle, zostały wcześniej przygotowane przez uczniów. Pyszne sałatki zachwyciły niejedno podniebienie.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zlotow.naszemiasto.pl Nasze Miasto