W sali wiejskiej w Dzierżążenku Koło Gospodyń Wiejskich "Dziarskie Babki" uczestniczyły w drugiej części projektu "Las żywi nas - oswajamy dziczyznę na talerzu", w ramach którego warsztaty kulinarne poprowadziła Alicja Fruzińska. Tematem kulinarnym drugiego spotkania była degustacja tatara z jelenia, dzikiej chińszczyzny, czerniny i kaczki z buraczkami, pasztetowej z dzika, słoikowej z daniela, tarty z grzybami, prażuchy i kompotu z dyni.
Przed spotkaniem odbyła się prelekcja dyrektor złotowskiego Muzeum Kamili Krzanik - Dworanowskiej nt.: "Pogadanki historyczne przy stole krajeńskim", w towarzystwie "smaków sprzed lat", które przygotowały do degustacji panie z KGW "Dziarskie Babki" z Dzierzążenka.
Prelekcja odbyła się w ramach realizacji zadania publicznego w zakresie kultury, współfinansowana ze środków gminy Złotów.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?