W tym roku, tak jak w roku ubiegłym pierwsze miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich w Osowcu. Podczas inauguracji sobotniego turnieju koło zaprezentowało specjalny pokaz gotowania. Kucharze z Osowca na oczach widzów przygotowali jedną ze swoich popisowych potraw – ozorki osowskie podawane z kaszą pęczak, buraczkami i sosem chrzanowym. Danie to, podobnie jak wszystkie potrawy konkursowe, zostało przygotowane na ogniu, bez używania kuchenek gazowych czy też prądu, w warunkach polowych.
W części konkursowej zadaniem każdego z kół było przygotowanie dania w którym główny składnik stanowiło mięso drobiowe. Komisja konkursowa w składzie Krzysztof Doroszuk – przewodniczący, Anna Jasnowska i Barbara Pikulik miała trudne zadanie
Prócz smaku i wyglądu potraw oceniano także oryginalność oraz wykorzystanie jak największej ilości produktów. Wśród dań znalazły się placki z mięsem, nadziewana cukinia, sałatka, de volaille, pieczeń, talarki z ziemniaków i kurza pierś na wiele sposobów.
Ostateczna klasyfikacja:
1. KGW Osowiec
2. KGW w Wersku Wersjanki
3. KGW Stara Wiśniewka
Pozostałe koła: KGW Czernice, KGW Drożyska Wielkie, KGW Głomsk, KGW Ługi oraz KGW Zakrzewo otrzymały wyróżnienie. Wszyscy uczestnicy odebrali upominki przygotowane przez Wójta Gminy Zakrzewo. Po zakończeniu części kulinarnej, wręczeniu nagród, pucharów i dyplomów odbyła się plenerowa zabawa taneczna – disco na polanie.
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?