Rogale świętomarcińskie powstają z ciasta półfrancuskiego, które nadziewa się masą z białego maku i bakalii.
Aby poznać historię wypiekania rogali świętomarcińskich musimy się przenieść do 1891 roku. Wtedy to ówczesny proboszcz parafii św. Marcina w Poznaniu, zaapelował do wiernych aby na wzór patrona zrobili coś dla biednych. Cukiernik Józef Melzer wpadł na pomysł, by na tę okazję upiec rogale, którymi częstował ubogich.
Najbogatsi mieszkańcy również mogli skosztować smakołyku, z tą jednak różnicą, że musieli za nie zapłacić. Podczas kolejnych lat do Melzera przyłączyli się inni piekarze i w ten oto sposób narodził się doroczny zwyczaj.
Zobaczcie jak smacznie wyglądają wypieki naszych czytelników.
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?