Wielkanoc Radomsko 2024
Do tradycji Wielkiej Soboty należy święcenie pokarmów wielkanocnych, z których każdy posiada swoją symbolikę. We wszystkich parafiach w Radomsku można przyjść ze święconką. Księża dbają o to, żeby każdy zdążył poświęcić swój koszyczek. My odwiedziliśmy kolegiatę pod wezwaniem św. Lamberta w Radomsku...
Chrześcijański zwyczaj święcenia pokarmów narodził się w VIII wieku, choć w Polsce przyjął się dopiero w XIV. Początkowo święcono wszystkie produkty, jakie znalazły się na stole. Księża musieli więc się nieco nabiegać, odwiedzając domy bogatych chłopów. By ułatwić im proceder, święcenia przeniesiono do kościołów, a suto zastawiane stoły zamieniły się w symboliczne koszyki.
W różnych regionach Polski koszyczek wielkanocny wygląda nieco inaczej, są jednak podstawowe produkty, bez których nie powinniśmy się wybierać na święcenie...
Zobacz więcej:
W Radomszczańskim w skład tzw. święconego wchodziły: jajka, kiełbasa, mięso, chleb, ser, masło, chrzan tarty i w kawałkach, ocet, sól, a niekiedy miód. Święcono również siemie lniane do siewu, kilka ziemniaków do sadzenia, olej do nacierania wymienia krowiego. Wymienione pożywienie i produkty rolne układano na specjalnym obrusiku w topolowej niecce lub glinianej donicy. Całość przystrajano barwinkiem lub borówkami.
Święcenie pokarmów w parafii św. Lamberta w Radomsku. ZDJĘCIA:
Jajka pieczone z fetą i pomidorkami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?