Wielkopolskie tradycje w złotowskiej Trójce
W złotowskiej „Trójce” przy sprzyjającej jesiennej aurze świętowano, kultywując wielkopolskie tradycje, obecność kartofli na naszych stołach.
Szkolne Święto Pieczonego Ziemniaka, przygotowane przez panią Katarzynę Beker i panią Annę Kokowską, rozpoczęło się jesienno-ziemniaczanym pokazem mody. Uczennice zaprezentowały propozycje Domu Mody „Pyra” z kolekcji jesień-zima 2014. Projektanci zaproponowali między innymi naszyjniki z kartofli i legginsy zdobione frytkami. Tytuł Miss Jesieni zdobyła uczennica klasy IV a - Julia Sławska.
W dalszej części odbyły się zajęcia terenowe. Reprezentacje klas zmagały się z różnorodnymi konkurencjami, na przykład z obieraniem ziemniaka na czas, biegiem slalomem z kartoflem na łyżce, rzutem pyrą do kosza i in. Punktem kulminacyjnym była ziemniaczana sztafeta.
Uczniowie „Trójki” wykazali się niezwykła aktywnością, pomysłowością i twórczym działaniem. W trakcie obchodów święta był wyczuwalny duch sportowej rywalizacji. Zwyciężyli oczywiście najlepsi. W kartoflanej rywalizacji klasowej najlepsza okazała się reprezentacja V a.
Wielkopolskie tradycje w złotowskiej Trójce
Aktywność fizyczna wymaga oczywiści regeneracji. Dyrektor szkoły, pan Karol Wójcik, zadbał o ciepły posiłek zaserwowany po trudach walki. W szkolnej stołówce czekał na wszystkich ciepły posiłek z pyrą w roli głównej.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?